Tuesday, 30 June 2015

Oh My Budget bersama Ajak Shiro & Shahrol Shiro

Salam ukhwah buat semua...
Selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak....

Entri hari ini ASSAM nak kongsikan satu rancangan yang boleh membantu kita dalam membuat perancangan kewangan lebih-lebih lagi nak dekat raya ini....

Siapa pernah tengok rancangan :
Oh My Budget????
( angkat tangan!!! )
 

 Rancangan tips panduan kewangan bersama Ajak Shiro & Shahrol Shiro
 Oh My Budget start setiap Isnin, jam 11 malam 
di Astro Ria dan Maya HD
 
Antara tips yang dikongsi adalah tips menyimpan, tips pelaburan, tips membeli kereta pertama, tips membeli rumah pertama, sehingga tips untuk persaraan dan lain-lain. 


Rancangan yang memfokuskan
Formula yang jelas dan tips mudah dikongsi oleh Shiro dalam melalui kehidupan seharian mereka dan menerapkan budaya menyimpan dan berbelanja secara terancang adalah satu perkara yang bagus.

# Yeah...lepas ini...dapat duit gaji je dah boleh merancang perbelanjaan dengan betul....
InsyaALLAH...semoga apa yang dirancang dapat dilaksanakan dengan jayanya...
Aminnn....

Terima kasih kerana sudi luangkan masa baca :

Oh My Budget bersama Ajak Shiro & Shahrol Shiro

Waallahualam...

Saturday, 27 June 2015

ASSAM 14 : Throwback Persiapan Perkahwinan : Bunga Pahar Tisu

Sebelum ASSAM taip entri ini laju-laju...
ASSAM nak mohon ampun dan maaf yep...sebab minggu ini ASSAM banyak buat throwback persiapan perkahwinan ASSAM...
Huhuhuhu....

Sorry kalau artikel ASSAM minggu ini membosankan...
ASSAM just nak share apa yang ASSAM buat...
apa yang ASSAM suka...

Lagipun ASSAM buat throwback ini...sabagai tanda terima kasih ASSAM pada ahli keluarga, 
rakan - rakan dan sesiapa sahaja yang banyak membantu dalam merealisasikan majlis perkahwinan ASSAM dari mula hingga akhir....

Hari ini....ASSAM nak upload gambar Bunga Pahar Tisu pulak...






Bunga pahar ini dihasilkan oleh rakan sekerja ASSAM...
 Terima kasih pada MAR IT...kerana banyak memerah tenaga dalam memenuhi impian ASSAM ...

Semua ahli keluarga dan sanak saudara ASSAM begitu kagum dengan hasil kerja dia...
sampaikan tuan rumah pun tak sempat nak cilok sebatang pun....
Habis licin bunga pahar dikerjakan masa majlis merenjis...
Bila kenang balik saat itu...geli hati melihatnya....

Whateverpun...ASSAM kenang jasa kamu semua yang banyak membantu....
Thanks A Lot


Waallahualam....




Friday, 26 June 2015

ASSAM 13 : Throwback Persiapan Perkahwinan : Bride Room

Alamak!!! Throwback lagi...
Bulan puasa ini banyak pulak masa ASSAM nak buat throwback....
Kali ini...ASSAM nak buat throwback 'Bride Room' plak...

Bride Room ASSAM....ASSAM design sendiri....a.k.a D.I.Y dalam kurungan Do It Yourself....
ASSAM memang tak ambil package hiasan bilik pengantin sebabnya ASSAM lebih suka konsep SIMPLE BUT NICE...
hahahahaha....
So apa lagi....ASSAM kena pulun tenaga fizikal dan mental lah...
Dengar macam payah jer kan...
Tak susah mana pun pada dasarnya....
Yang paling penting...
Hasil mesti berkenan di hati...

Maka ini lah hasilnya...

ASSAM buat signage dan lekat di pintu bilik bagi memudahkan tetamu yang mencari-cari di mana Bride Room....

ASSAM menggantikan bunga meja dengan frame gambar Pre Wedding ASSAM bagi menyerikan lagi meja solek

ASSAM memilih frame berwarna putih bagi menyerlahkan lagi gambar

ASSAM mengambil keputusan untuk memilih lattern berwarna pink bagi menyerikan lagi lampu kalimantang.....

ASSAM memilih bebola gold bagi menaikkan lagi seri langsir ASSAM yang berwarna pink putih....

Backdrop katil design by MyLovelyMama.....Thanks mama banyak membantu ASSAM dalam menghias bride room ASSAM

Finally...inilah hasilnya....
Tema Bride Room ASSAM : WHITE PINK....
Design By : ASSAM & MyLovelyMama

Terima kasih kerana luangkan masa baca :

Waallahualam....
 


ASSAM 12 : Throwback Persiapan Perkahwinan : Lukisan Inai

Alhamdulilah...akhirnya misi pencarian ASSAM akhirnya berjaya.... 
ASSAM jumpa juga gambar lukisan inai masa ASSAM kahwin 3 tahun lepas...
Nasib tak padam lagi....
Boleh ASSAM buat kenang - kenangan dalam blog ASSAM...secara tak langsung boleh gak bagi idea kat pelukis-pelukis Henna kat luar sana...
Cheewah....!!!







Lukisan inai ini dilukis oleh member adik ASSAM....
Hasil tangan adik ini memang 'awesome'
Thanks a lot to LINDA....
Ramai puji hasil tangan dia....

Terima kasih kerana sudi luangkan masa baca :

Waallahualam....


"1st Segmen & Giveaway By Afidah Azmi88 "


Jom kita join....
Tarikh tutup penyertaan adalah 27 June 2015 jam 11.59 pm




KLIK SINI


Terima kasih kerana sudi luangkan masa baca :
"1st Segmen & Giveaway By Afidah Azmi88 "


Waallahualam....

Thursday, 25 June 2015

ASSAM 11 : Baju Raya???!!!

Salam ukhwah buat semua...
Hari ini...hari Khamis...bersamaan dengan 8 Ramadhan...
Lagi 21 hari je lagi kita akan menyambut Aidilfitri....
Sekejap je masa berlalu....

Time-time macam ini...hujung-hujung bulan...
majoriti daripada kita dah mula buka buku kira-kira...mengira bajet...asing duit bayar bil...nak bayar duit kuih...nak beli baju raya....macam-macam lah...
Pening...pening...

Raya tahun ini....
ASSAM buat pilihan untuk pakai jubah je 
sebabnya tahun lepas ASSAM pakai baju kurung pesak gantung....nak buat kelainan sikit...
Berapa pasang jubah...tak tahu lah lagi....kena tunggu bajet MyLovelyHusband...
Hahahahahaha....
Nak jubah corak macam mana????
Masih dalam pencarian menggunakan Encik GOOGLE....
Setakat ini hanya 5 pilihan jubah yang berkenan di mata..... 










Ntah jumpa ke tidak kat pasaran sekarang....nak tempah dah terlambat....beli ready made je lah....
Tapi kena hantar taylor juga....sebab mungkin ada masalah kain labuh...
sebab ASSAM ini comel jerk....
 Huhuhuhu....

Terima kasih kerana sudi luangkan masa baca
ASSAM 11 : Baju Raya???!!!

Waallahualam....

Wednesday, 24 June 2015

ASSAM 10 : Majlis Berinai Hanis Zalikha : Lukisan Inai

Opssss....!!!!
ASSAM bukan nak bergosip siang-siang Ramadhan ini ok....
ASSAM just nak kongsikan gambar lukisan inai HANIS ZALIKHA...

Sebabnya...ASSAM suka sangat tengok lukisan inai dia...
Teringatkan ASSAM masa kahwin dulu...






Opss...hari ini asyik throwback pasal majlis kahwin jerk...
Sorry yep....kalau ada yang jemu dengan entri ASSAM
Minta maaf banyak-banyak....
Nanti bila ada kelapangan ASSAM update plak lukisan inai ASSAM masa kahwin dulu...
Itu pun kalau jumpa kat dalam gallery handphone...


Terima kasih kerana sudi luangkan masa baca
ASSAM 10 : Majlis Berinai Hanis Zalikha : Lukisan Inai

Waalahualam...

Giveaway SI Untuk Anak, Isteri, Suami dan Keluarga Cemerlang

JOM RAMAI - RAMAI KITA JOIN!!!!




Tarikh mula : 12 Jun 2015 hingga 26 Jun 2015 jam 11:59 pm

Hadiah:
1 buku Isteri Cemerlang x 1 pemenang
1 buku Suami Cemerlang x 1 pemenang
1 buku Keluarga Bahagia x 1 pemenang
1 buku Cemerlang di bulan Ramadhan 1 x pemenang
dan kad raya kepada mereka bertuah.

Terima kasih kerana sudi luangkan masa baca
 Giveaway SI Untuk Anak, Isteri, Suami dan Keluarga Cemerlang

ASSAM 9 : Throwback Persiapan Perkahwinan : Bunga Tangan Stokin Pink Cream

Salam ukhwah buat semua...

Hari ini ASSAM nak buat throwback persiapan perkahwinan ASSAM...
Idea nak buat throwback ini tercetus apabila ASSAM terjumpa semula 
Bunga Tangan Stokin Pink Cream
kat dalam almari baju..






ASSAM gunakan bunga tangan ini masa 
Majlis Pernikahan ASSAM pada 9 November 2012 

Bunga tangan ini adalah salah satu benda yang masih lagi ASSAM simpan buat kenangan....
Time ASSAM kahwin dulu bunga tangan ini boleh dikategorikan up-to-date jugak lah....
So...apa lagi ASSAM pun tempahlah online....
Hasilnya memang 'awesome'.....
nak tahu tak ASSAM tempah kat mana???


Waallahualam.....

Monday, 22 June 2015

"Raya Giveaway by Sally Samsaiman"



http://2.bp.blogspot.com/-XFpDit0ZLMY/VXqQcS6DG3I/AAAAAAAAPpA/kDwN5gV-XeU/s1600/20150609220246.png

NAK JOIN......KLIK SINI

Antara hadiah-hadiahnya:
Duit Raya RM 20 - 7x Pemenang
Kad Raya Design by DayangDeno -  5x Pemenang
Kad Raya Sally - 15x Pemenang
Mula : 18 Jun 2015 | Tamat : 3 Julai 2015 (11.59pm)

Terima kasih kerana luangkan masa membaca entri :
Raya Giveaway by Sally Samsaiman

Friday, 19 June 2015

ASSAM 8 : Juara Pelamin Fantasia 2015 : Syawal & Fiqa




Tahniah ASSAM ucapkan pada pasangan Syawal & Fiqa
kerana telah dinobatkan sebagai juara dalam Pelamin Fantasia 2015

Actually....ASSAM memang suka sangat tengok pasangan ini....
Alhamdulilah....akhirnya mereka berjaya jua disatukan....

 Dalam rancangan ini.....ASSAM paling suka tengok bab mereka buat video lagu 'DAHSYAT' 
daripada Kumpulan MOJO...
Memang terbaik...!!!!
ASSAM bagi 5 Bintang....!!!!

ASSAM doakan semoga mereka dipanjangkan jodoh...
dan kekal hingga ke Jannah...
Aminnnn....



ASSAM 7 : Ganjaran Di Bulan Ramadhan


Salam ukhwah....
Sempena hari Jumaat yang penuh barakah ini....
ASSAM nak kongsikan beberapa
 ganjaran yang ALLAH berikan pada seluruh umat Islam yang berpuasa di Bulan Ramadhan 
ini untuk tatapan semua...




SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH PUASA BUAT MUSLIMIN & MUSLIMAT


Indahkan Ramadhan bersama Ayuinsyirah

Segmen bermula pada 18 Jun 2015 dan berakhir pada 18 Julai 2015

Nak join....moh lah kita KLIK SINI


Thursday, 18 June 2015

Segmen Blogwalking Ramadhan bersama Misya

Jom kita join ramai-ramai....
Tarikh tutup penyertaan 3 Julai 2015 12.00 tengah malam...



Wednesday, 17 June 2015

ASSAM 6 : Sedekah itu dapat menutup 70ribu kejahatan.........

Salam ukhwah....
Hari-hari syaaban yang terakhir ini....
ASSAM ingin berkongsi cerita dengan semua agar pengisian cerita ini dapat menjadi pedoman buat kita di masa akan datang...
Sedekah itu dapat menutup 70ribu kejahatan.........

Pada suatu hari, ketika sepasang suami isteri duduk makan. Diruang tamu, datang seorang pengemis berpakaian lusuh meminta belas kasihan mereka.

''Tolonglah Encik ,saya lapar ,sejak semalam tidak menjamah sesuap nasi.''

Dengan muka bengis,si suami sambil menjeling isteri yang cantik terus menghalau dan menengking si pengemis itu .

Dalam hatinya berkata ''Aku membina perniagaan hingga berjaya bukan untuk orang lain,tapi untuk diri dan keluargaku.''

Si isteri tidak dapat berbuat apa-apa dengan sikap suaminya walaupun dalam hatinya ada niat untuk bersedekah.

Beberapa tahun kemudian, perniagaan si suami jatuh muflis dan dia menjadi miskin. Dia terus menceraikan isterinya kerana tidak mahu isterinya turut menderita sepertinya.

Setahun kemudian, isterinya yang masih cantik itu berkahwin pula dengan lelaki lain. Pada suatu hari, sedang si isteri dan suami barunya mengadap makanan,

tiba-tiba seorang pengemis mengetuk pintu sambil meminta belas kasihan. Mendengar rayuan pengemis itu, si suami menyuruh isterinya menghidangkan sepinggan nasi

berlaukkan seperti yang mereka makan. Setelah memberi sepinggan nasi kepada pengemis, si isteri menangkup muka sambil menangis.

Si isteri mengadu, si pengemis itu sebenarnya adalah bekas suaminya yang dulu pernah menengking seorang pengemis . Suami yang baru itu menjawab dengan tenang :

''Demi ALLAH ,akulah pengemis yang dihalau dan ditengking itu .

RASULULLAH S.A.W Bersabda: ''Sedekah itu dapat menutup 70ribu kejahatan''.

Anas Malik pula meriwayatkan bahawa NABI MUHAMMAD S.A.W ada bersabda yang bermaksud ; ''Barang siapa mempunyai harta, maka bersedekahlah dia dengan kekayaanmu. Barang siapa yang mempunyai ilmu, maka sedekahlah dengan ilmunya dan barang siapa yang mempunyai tenaga bersedekahlah dengan tenaganya''.

p/s: CERITA INI MEMBERI PENGAJARAN BAHAWA HIDUP KITA SEPERTI PUTARAN RODA DAN TIDAK SELALUNYA DI ATAS.ADA MASA DAN KETIKANYA KITA AKAN TURUN DAN KE BAWAH DAN NAIK SEMULA ATAU SEBALIKNYA .

Kite Tidak Akan Papa Dengan Bersedekah…renung2kanlah selamat beramal
Waallahualam....

Monday, 15 June 2015

ASSAM 5 : ASSAM Little Adventure at PUTRAJAYA : KLIA TRANSIT

PUTRAJAYA???

Apa tempat yang best ek kat sana???
Apa benda yang seronok kat sana???
Adakah negeri itu sesibuk ibu kota Kuala Lumpur???
Apa makna Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan????
Itulah soalan yang bermain-main di minda ASSAM sebelum menjejakkan kaki kat sana....

Bila dah sampai sana.....semua soalan tadi terjawab....
Fuyoooo.....cantiknya!!!!
Wah......bestnya!!!!
Nak cerita kat satu entri je panjang lebar la....
So, ASSAM akan separate ikut suka ASSAM la yep....

So, hari Isnin yang penuh dengan barakah ini....
ASSAM nak cerita pasal pengangkutan dulu la....
Lagipun kalau tak ada kenderaan macam mana nak ke tempat yang dituju....
Betul tak???
  
Jadi ASSAM select nak cerita pasal KLIA transit @ ERL @ 
Keretapi Laju yang ada setakat ini di Malaysia....
Betul ker???





 Pengalaman naik ERL ini adalah salah satu kenangan terindah dalam hidup ASSAM....
Biar orang nak cakap ASSAM ni  jim alif kaf wau nun pun...
ASSAM tak kesah...siapa yang pernah naik pasti akan rasa teruja dan bangga jadi ANAK MALAYSIA...

Dari Putrajaya anda boleh pergi KL SENTRAL....KLIA & KLIA 2...
Mudah dan cepat sampai....
ASSAM plak pernah naik ERL ini ke KLIA dan TERMINAL BERSEPADU SELATAN jerk...
Tak sampai 10 minit dah sampai....laju betul train ni....
Yang pastinya selamat sampai.....

Jika di Putrajaya anda boleh naik ERL ini di PUTRAJAYA SENTRAL yang terletak di PRESINT 7 PUTRAJAYA

Sesiapa yang pernah menjejaki PUTRAJAYA bleh lah cuba naik ERL ini....
Insyaallah anda pasti teruja....

Waallahualam....




Friday, 12 June 2015

ASSAM 4 : Apa yang best kat LAUNDRY BAR @ Ayer 8 PUTRAJAYA



Malam tadi hang out dengan member pergi LAUNDRY BAR @ Ayer 8 
Jauhnya member sorang ni pergi cuci baju...
Layan jerk laa.....
Sambil-sambil tue le gak belajar cara-cara gunakan mesin pencuci kat LAUNDRY BAR @ Ayer 8 ni....
Yang best kat sini....sabun & pelembut pakaian diberi percuma....
Pehhh....!!!! Patut lah ramai sangat kat LAUNDRY BAR @ Ayer 8 ni....
Siap beratur bakul-bakul pakaian.....
Tetiba teringat plak zaman asrama dulu....
Time nak cop giliran mandi....bila terkenang kembali....nak tergelak pun ada...
Hahahaha....
Rindu pulak zaman duduk asrama dulu....
Banyak benda yang ASSAM belajar....
Terutama sekali erti pengurusan diri dan masa....
ASSAM nak ucapkan terima kasih yang tidak terhingga pada ibu & ayah ASSAM sebab masukkan ASSAM ke asrama....Walaupun setiap minggu dengar ASSAM melalak kat telefon tanya bila nak amik ASSAM kat asrama....huhuhuhu....
Itu semua kenangan lama....yang akan ASSAM kenang sampai bila-bila....

Waallahualam.....


Thursday, 11 June 2015

ASSAM 3 : PROMOSI!!! Kuih Raya a.k.a Almond London


Aik ASSAM jual kuih raya plak....????
Jangan salah faham taw....
Saya bukan aktifkan blog ini untuk buat jualan ke apa ke....
Just nak kongsikan apa-apa perkara yang menarik jerk...
Sambil-sambil tu boleh lah saya membantu ahli keluarga, rakan-rakan, saudara-mara, jiran tetangga hatta seluruh penduduk kampung yang buat perniagaan kecil-kecilan ini....

Tajuk entri kali ini...saya just nak 'promote' Kuih Raya a.k.a Almond London....
100 % Homemade makcik kat kampung saya....
 Saya memang setiap tahun akan beli pada dia....
Kekadang tue....tak sampai raya....kuih dah habis licin....
Tinggal botol jerk...
Huhuhu...

Nak tahu tak sebab apa saya suka beli kuih kat makcik ni...
Sebabnya...
Harga murah....Kuantiti lebih dari 60pcs sebalang.....
Almond ditumbuk sekali....bukan sebiji lah....dan lebih coklat....
Balang besar dan mudah dibawa plak tue...
Contohnya macam kat gambar bawah ini....





Kuih Raya a.k.a Almond London ini sebelum puasa lagi saya dah order
 sebab nak buat kudap sambil tengok TV....
Hahahaha...

HARGA SEBALANG : RM28 tidak termasuk postage 
( YURAN POSTAGE : RM 10 )



Jika ada sesiapa yang berminat nak rasa....
Saya boleh send sampel Kuih Raya a.k.a Almond London.....






HARGA SEBALANG : RM10 RM6 termasuk postage
KUANTITI : 10pcs

 Jika ada yang berminat dan ingin buat sebarang pertanyaan bolehlah email pada saya :
blogtomey@gmail.com




June Mini Giveaway by Shyue Kim

JUNE MINI GIVEAWAY
[Click Banner]


Syarat-syarat penyertaan :
1. Buat satu entry bertajuk June Mini Giveaway by Shyue Kim
2.Copy + Paste code dibawah
3. Follow blog Shyue Kim dan Google + Shyue Kim
4. Follow IG @bonjour_qaseh @ciknurulcloset
5. Tag 2 blogger lain pastikan mereka tahu
6. Tinggalkan link entry GA dan nama IG anda diruang komen entry ini

Senarai peserta akan di update semasa ke semasa. Terima Kasih cuz sudi join GA yg tak seberapa ni. ^^

Wednesday, 10 June 2015

" FREE MOVIE TICKET GIVEAWAY BY REDBELLAS"


Jom kita join ramai-ramai...
KLIK SINI

Tempoh GiveAway: 3 June 2015 - 30 June 2015

ASSAM 2 : CARTA KUNO PEKING a.k.a LIHAT JANTINA ANAK BERDASARKAN KALENDAR CINA

Ngantuknya...hari-hari ngadap komputer ni...mata jadi letih sangat...
Sementara nak hilang rasa ngantuk ini....
Terjumpa plak 
CARTA KUNO PEKING a.k.a LIHAT JANTINA ANAK BERDASARKAN KALENDAR CINA
kat folder lama dalam PC ni....
Teringat masa mula-mula mengandung dulu....
terpengaruh juga lah nak tengok jantina anak....
Hahahaha....


Nak percaya....??? Tak boleh...
Nanti jatuh kurafat plak kan....
Auzubillah Min Zalik....
Semoga dijauhkan....
 Yang paling penting sekarang ini....
Percaya pada Qada & Qadar dari ALLAH...

Waallahualam....