Friday, 23 October 2015

ASSAM 78 : Kuku Adalah Kunci Kesihatan Anda


1-Pale nail / kuku yang pucat

Keadaan ini adalah normal apabila usia meningkat. Walaubagaimanapun, kadang kala kuku yang pucat juga merupakan simptom kepada penyakit berikut:
anemia
congestive heart failure
diabetes
kegagalan hati
kekurangan zat makanan2-White nail/ kuku berwarna putih

Hampir keseluruhan kuku berwarna putih dengan bingkai kuku lebih gelap menandakan masalah hati seperti hepatitis. Dalam gambar ini jari menjadi 'jaundiced' atau kekuningan disebabkan masalah hati.3- Yellow nails/ kuku kekuningan

antara penyebab kuku menjadi kuning ialah jangkitan fungus. Dalam keadaan di mana jangkitan sudah menjadi teruk, lapisan kuku mungkin tertarik (retracted), kuku semakin menebal, pecah serta hancur.
Dalam kes terpencil pula, kuku menjadi kuning merupakan tanda kepada keadaan keadaan serius seperti penyakit berkaitan thyroid yang teruk atau psoriasis (penyakit autoimmune pada kulit dan joint)4- Bluish nails/ kuku kebiru-biruan

Keadaan kuku yang kebiru- biruan menunjukkan tubuh tidak mendapat oksigen yang cukup. Keadaan ini boleh berlaku oleh pelbagai sebab seperti jangkitan paru- paru atau pneumonia. Sebab tubuh tidak mendapat oksigen yang cukup adalah terlalu luas dan untuk memastikannya hendak lah berjumpa doktor.
5-Rippled Nails/ kuku berkedut atau seakan- akan berombak

Keadaan ini merupakan tanda- tanda awal psoriasis(penyakit autoimmune pada kulit dan joint) atau inflammatory arthritis.6-Cracked or Split Nails/kuku retak atau merekah

Keadaan ini dikaitkan dengan masalah thyroid. Kombinasi kuku merekah dan kekuningan pula menunjukkan terdapatnya jangkitan kuman.
7-Puffy nail fold/ bengkak pada lipatan atau kawasan sekeliling kuku

Kulit sekeliling kuku kelihatan merah dan bengkak dikenali sebagai inflamasi atau keradangan 'nail fold'. Keadaan ini berlaku disebabkan penyakit lupus atau masalah pada connective tissue yang lain.
8-Dark Lines Beneath the Nail/ garis hitam di bawah kuku

Keadaan ini perlu diperiksa oleh doktor secepat mungkin kerana ia mungkin disebabkan oleh melanoma; sejenis kanser kulit yang berbahaya9-gnawed nail/ kesan kerkahan atau gigitan pada kuku

Menggigit kuku mungkin merupakan tabiat biasa seseorang namun dalam sesetengah kes ia merupakan petunjuk kepada persistent anxiety atau gelabah/kebimbangan yang berterusan. Tabiat menggigit kuku juga boleh dikaitkan dengan Obsessive compulsive disorder; sejenis abnormaliti pada minda yang berkaitan dengan rasa gementar dan gelabah yang mendorong kepada melakukan suatu tabiat (seperti menggigit kuku) bagi mengurangkan rasa gelabah tersebut. Sekiranya pesakit tidak boleh berhenti dari tabiat ini, anda dinasihatkan supaya mendapatkan rawatan.
Nota Buku Lali : Keadaan kuku merupakan cuma sebahagian dari petanda keadaan kesihatan kita. Walaupun perubahan pada keadaan normal kuku boleh menjadi simptom atau petunjuk kepada pelbagai penyakit , namun ia jarang hadir sebagai first sign atau tanda awal. Kebanyakan ketidaknormalan kuku juga boleh jadi tidak berbahaya; tidak semestinya orang yang kukunya berwarna putih mengidap hepatitis . Namun, langkah berjaga- jaga perlu diambil. Sekiranya anda mendapati kuku anda bermasalah, sila berjumpa doktor untuk mendapatkan kepastian.

Waallahualam...


1 comment:

  1. Macam-macam ye jenis kuku yang boleh menjadi rujukan tahap kesihatan kita..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen di ruangan ini....